VERSO-kuntoutuskurssi

VERSO-kuntoutuskurssit on suunnattu aikuisille, jotka ovat pitkään sairastaneet mielenterveyden häiriöitä kuten skitsofrenia, psykoosi, vaikeaa masennus, pakko-oireinen häiriö tai ahdistuneisuushäiriö. Voit olla työelämässä, opiskella tai olla poissa työelämästä.

Kuntoutuksesta saat tukea sairauden aiheuttamaan elämäntilanteeseen sekä valmiuksia vahvistaa omia voimavaroja sekä elämänhallintaa. Tavoitteena on, että pystyt toimimaan mahdollisimman itsenäisesti ja aktiivisesti omassa arjessasi sekä yhteiskunnassa .

Toteutus

VERSO-kuntoutus koostuu kolmesta viiden vuorokauden kuntoutusjaksosta täysihoidolla Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä. Ennen kurssin alkua otamme sinuun yhteyttä ja kuntoutuksen loputtua kokonaisuus sisältää vielä 1-3 seurantayhteydenottoa tilanteen ja tarpeen mukaan. Kuntoutusjaksot toteutetaan noin kahdentoista kuukauden aikavälillä ja koko prosessi kestää noin viisitoista kuukautta.

Kuntoutuskurssilla kanssasi työskentelee osaava, erityisesti mielenterveyskuntoutukseen erikoistunut työryhmämme. Saat tukea muun muassa erikoislääkäriltä, sairaanhoitajalta, sosionomilta, toimintaterapeutilta, fysioterapeutilta sekä psykologilta. Psykiatrinen sairaanhoitajamme toimii omaohjaajanasi, joka on tukenasi koko kuntoutusprosessin ajan.

VERSO-kurssin sisältö

Verso-kuntoutus sisältää sekä yksilöllisiä tapaamisia asiantuntijoiden kanssa että ryhmässä toimimista. Ryhmissä käsitellään monipuolisesti psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin sekä terveyteen ja arjessa selviytymiseen liittyviä teemoja. Myös vertaistuella ja yhdessä oppimisella on tärkeä merkitys.

Kurssi sisältää paljon ryhmässä toimimista, yhdessä tekemistä ja keskustelua sekä lisäksi yksilöllisiä tapaamisia. Kuntoutuskurssi tarjoaa hyvät puitteet aktivoitumiseen, mieluisten harrastusten löytämiseen ja vertaistukeen. Ohjelma muovautuu osallistujien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan niin, että toiminta on mielekästä koko ryhmälle.

Kenelle VERSO-kurssi sopii?

Verso-kurssille voit hakea, jos sinulla on todettu ja diagnosoitu pitkäaikainen ja vaikea mielenterveyden häiriö. Tällaisia ovat

• skitsofrenia ja/tai muu psykoosi
• vaikea tai psykoottinen masennus
• pitkäaikainen pakko- oireinen häiriö sekä
• toimintakykyä merkittävästi alentava ahdistuneisuushäiriö.

Sinulla on voimassa oleva hoito- ja kuntoutussuunnitelma, johon kuntoutuskurssi niveltyy. Tilanteesi on sillä tavalla vakiintunut, että voit osallistua ryhmämuotoiseen kuntoutukseen ja hyödyt moniammatillisesta kuntoutuksesta.

Koska Verso-kuntoutuksessa toimitaan paljon ryhmässä, on tärkeää että kykenet ja olet halukas toimimaan ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa sekä liikkumaan itsenäisesti kuntoutuskeskuksen tiloissa.

Hakeminen

Kuntoutuksen maksaa Kela, ja Kelalta on mahdollisuus hakea kuntoutusrahaa mahdolliselta työstä poissaoloajalta sekä matkakorvausta. VERSO-kuntoutukseen Kankaanpäähän voi hakea valtakunnallisesti, joten asuinkunnallasi ei ole merkitystä.

Ota kuntoutustoive puheeksi sinua hoitavan lääkärin kanssa. Arvioikaa yhdessä, olisiko VERSO-mielenterveyskuntoutus sinulle tässä vaiheessa hyödyllinen.  Lääkäri voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon kuntoutushakemusta varten. Mikäli sinulla on julkisessa terveydenhuollossa laadittu kuntoutussuunnitelma, jossa kuntoutustarve on mainittu, et tarvitse erikseen B-lausuntoa.

Kuntoutukseen haetaan lomakkeella KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus) tai KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus).  Liitä hakemuksen  mukaan B-lausunto tai kuntoutussuunnitelma ja toimita paperit Kelaan.

KU132 mallihakemus Täytä KU104 hakemus Täytä KU132 hakemus

Kysy
lisää

Kysy lisää!

Etsit kuntoutusta sitten itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Kuntoutussihteeri

Kuntoutussihteeri [email protected] 050 394 7524

Petra Järvinen

Sairaanhoitaja [email protected] 044 467 6892