SILMU-kuntoutus
SILMU-kuntoutus on ryhmämuotoinen kuntoutuskurssi, josta saat tukea masennukseen tai ahdistusoireisiin. SILMU-kuntoutukseen voit hakea, jos sinulla on todettu lievä tai keskivaikea masennus, ahdistuneisuushäiriö tai vakaassa vaiheessa oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö. Voit olla työelämässä, opiskella tai olla väliaikaisesti poissa työelämästä – esimerkiksi työttömänä tai kuntoutustuella.
SILMU-kuntoutus auttaa sinua kohentamaan henkisiä voimavarojasi ja tukee jaksamistasi omassa arjessa, työssä tai opiskeluissa. Kuntoutuskurssin aikana opit hyödyntämään omia vahvuuksiasi ja saat monipuolisia vinkkejä sosiaalisen ja liikunnallisen aktiivisuutesi vahvistamiseen. Ryhmässä huomaat, ettet ole yksin ongelmiesi kanssa.
”Saa jutella tai olla hiljaa.
Ei tarvitse esittää reippaampaa
kuin on.”
Lue psykologimme Hanna Siiskosen blogiteksti ”Rohkenenko lähteä Silmu-kuntoutukseen”.
Miten SILMU-kuntoutus toteutuu?
SILMU-kuntoutus kohdennetaan erikseen lievää/keskivaikeaa masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä sairastaville sekä kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville.
SILMU-kuntoutus koostuu kolmesta viiden vuorokauden kuntoutusjaksosta täysihoidolla Kunnonlähteellä. Ennen kurssin alkua otamme sinuun yhteyttä ja kuntoutuksen loputtua kokonaisuus sisältää vielä 1-3 seurantayhteydenottoa tilanteen ja tarpeen mukaan. Kuntoutusjaksot toteutetaan noin kahdentoista kuukauden aikavälillä ja koko prosessi kestää noin viisitoista kuukautta.
Kuntoutuskurssilla kanssasi työskentelee osaava, erityisesti mielenterveyskuntoutukseen erikoistunut työryhmämme. Saat tukea muun muassa erikoislääkäriltä, psykologilta, fysioterapeutilta ja sosionomilta. Joku tiimin jäsenistä toimii omaohjaajanasi, joka on tukenasi koko kuntoutusprosessin ajan.
Kuntoutus sisältää sekä yksilöllisiä tapaamisia asiantuntijoiden kanssa että ryhmässä toimimista. Ryhmissä käsitellään monipuolisesti psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin sekä terveyteen ja työssä selviytymiseen liittyviä teemoja. Myös vertaistuella ja yhdessä oppimisella on tärkeä merkitys.
Oma kuntoutuspäivä myös läheisellesi
SILMU-kuntoutus sisältää yhden kuntoutuspäivän myös läheisellesi. Huomioithan, että läheisen osallistuminen pitää merkitä myös kuntoutushakemukseen. Aikuinen läheinen voi olla esimerkiksi puoliso, vanhempi tai sisarus, joka on arjessasi ja elämässäsi mukana.
Läheinen osallistuu kuntoutukseen keskimmäisen jakson viimeisenä päivänä. Läheisille on sekä omaa ohjelmaa että yhteistä tekemistä kuntoutujien kanssa. Läheisten oma ohjelma sisältää muun muassa psykologin ohjaaman ryhmäkeskustelun sekä liikuntaa.
Läheisten kuntoutuspäivä sisältää lounaan ja välipalan mutta ei yöpymistä.
Milloin SILMU-kuntoutus alkaa?
Kuntoutusta masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä sairastaville tarjoamme yhdeksällä alkavalla SILMU-kurssilla vuosittain ja oma kuntoutuksensa on kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville.
Silmu-kurssit
87334
SILMU-kurssi, lievä tai keskivaikea masennus
- Alkujakso: 07.10.-11.10.2024
- Keskijakso:03.03.-07.03.2025
- Päätösjakso:01.09.-05.09.2025
87335
SILMU-kurssi, lievä tai keskivaikea masennus
- Alkujakso: 04.11.-08.11.2024
- Keskijakso:05.05.-09.05.2025
- Päätösjakso:13.10.-17.10.2025
87336
SILMU-kurssi, kaksisuuntainen mielialahäiriö
- Alkujakso: 09.12.-13.12.2024
- Keskijakso:09.06.-13.06.2025
- Päätösjakso:24.11.-28.11.2025
Hakeminen
SILMU-kuntoutukseen Kankaanpäähän voi hakea valtakunnallisesti, joten asuinkunnallasi ei ole merkitystä. Kuntoutuksen maksaa Kela, ja Kelalta on mahdollisuus hakea kuntoutusrahaa mahdolliselta työstä poissaoloajalta sekä matkakorvausta.
Ota kuntoutustoive puheeksi sinua hoitavan lääkärin kanssa, esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa. Arvioikaa yhdessä, olisiko tällainen kuntoutus masennukseen tai ahdistuneisuuteen sinulle sopiva ja hyödyllinen. Lääkäri voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jossa suositellaan SILMU-kuntoutuskurssia.
Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 ja toimita se lääkärinlausunnon kanssa Kelaan.
Täytä KU132 hakemusKysy
lisää
Kysy lisää!
Etsit kuntoutusta sitten itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!