Paikka leikkauksesta toipumiseen löytyikin läheltä

Tarja istuu iloisena aulakahvilassa. Kävelykepit nojaavat tuoliin ja pöydällä on tulppaaneja.

Kankaanpääläisellä Tarja Torpolla todettiin muutama vuosi sitten nivelrikko. Sen seurauksena maaliskuun ensimmäisenä päivänä oli aika tehdä tekonivelleikkaus Satasairaalassa. Leikkaus meni oikein hyvin, ja pian oli kotiutumisen aika – osittain nopeaan kotiuttamiseen vaikutti myös se, että sairaala pullisteli potilaista ja käytävilläkin oli jo väkeä.

Vaikka leikkaus oli onnistunut hyvin, ihan kokonaan itsenäisesti Tarja ei vielä kuitenkaan suoriutunut kaikista arjen askareista. Perheellä olikin miettiminen, mistä löytyisi sopiva paikka toipilasaikaan, koska mies Tapani sairastui samanaikaisesti influenssaan eikä kotiin ollut sen takia heti leikkauksen jälkeen asiaa. Myös paikkakunnalla asuva tyttären perhe oli samaan aikaan hiihtolomailemassa. Kankaanpään terveyskeskus oli varsin täynnä ja lisäksi taisi vielä noroviruskin jyllätä siellä parhaillaan. Vanhusten asumisyksikötkään eivät tuntuneet nuorekkaasta naisesta sopivilta ratkaisuilta tässä tilanteessa.

Lopulta toinen Tarjan tyttäristä keksi ottaa yhteyttä Kunnonlähteelle, ja asia ratkesikin hyvin nopeasti. Siispä maanantai-iltana Tarja siirtyi suoraan Porista Kuntsarille.

Haastatteluhetkellä oltiin perjantaissa, ja viikko oli sujunut oikein mukavasti. ”Olen viihtynyt oikein hyvin, ja tämä paikka on pelkkää plussaa”, Tarja toteaa. ”Minulla on hyvä petipaikka, ja pärjäilen hyvin itsenäisesti, mutta kun tarvitsen esimerkiksi pukeutumiseen apua, sekin on napinpainalluksen päässä.” Huonekaverina Tarjalla on mukava naiskuntoutuja, jonka kanssa kämppiksinä olo on ollut luontevaa. Lisäksi ruoka on ollut erittäin hyvää, monipuolista ja terveellistä.

Aika on kulunut hyvin, koska monet ystävät ovat pistäytyneet tervehtimässä ja kuulumisia vaihtamassa esimerkiksi kahvikupin äärellä. Lisäksi päivittäisiin rutiineihin ovat kuuluneet jumppaliikkeet sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Osuipa Tarjan Kuntsari-viikolle myös naistenpäivän hyvinvointitapahtuma, joka toi vähän lisäsäpinää torstai-iltaan. Muuten aika on kulunut lähinnä nukkumalla ja televisiota katsomalla, sillä onhan isosta leikkauksesta toipuminen myös väsyttävää.

Mietimme yhdessä, että vaikka leikkauksen jälkeiseen toipumiseen Kunnonlähde on aika luonteva paikka, niin paikkakuntalaisena sitä jotenkin vain ei huomaa ensimmäisenä ajatella. Ympäristö on esteetön, mutta kuitenkin viihtyisä, ja tarvittaessa saa asiantuntevaa apua. Tarja tuumailikin, että alkutoipuminen Kunnonlähteellä sujui mahdollisesti jopa paremmin kuin se kotona olisi sujunut. ”Kunnonlähteen palveluja ja osaamista kannattaa käyttää”, Tarja toteaa. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja keskustella mahdollisuuksista erilaisissa tilanteissa.

Tarja toipuu nyt leikkauksesta hyvää vauhtia, ja kotiin paluu häämöttikin haastatteluhetkellä ihan kulman takana, sillä kotona myös influenssapotilas oli jo paremmassa kunnossa. Kunnonlähteeltä ei kotiin olekaan pitkä matka.