Kuntoutuksesta uusi elämän roihu

Jaana ampumaradalla Kunnonlähteellä.

Sairauden myötä voi joutua luopumaan asioista, joista on nauttinut, ja joista oma identiteetti on rakentunut. Voi olla raskasta huomata, ettei pysty tekemään samanlaisia asioita tai toteuttamaan itseään samalla tavalla kuin ennen. Toivoa antaa kuitenkin se, että muutoksen keskellä voi löytää myös uutta. Eteen voi tulla jotain sellaista, jota ei olisi ilman sairautta löytynytkään. Näin kävi Jaana Feldtille, jonka uusi juttu löytyi kuntoutuksesta!

Liikunnallisena ja aktiivisena ihmisenä Jaana oli jo ehtinyt turhautua, kun mikään liikuntalaji ei tuntunut sopivan yksiin harvinaisen lihassairauden kanssa. Yksilöllisen kuntoutuksen ensimmäisellä jaksolla aiemmin tänä vuonna toimintaterapeutti vei Jaanan ilma-aseradalle kokeilemaan ampumista. Lajikokeilu oli rakkautta ensi silmäyksellä, ja kipinä liikkumiseen syttyi uudestaan.

Ei tainnut toimintaterapeuttikaan uskoa tuolloin, millaiseen roihuun kipinä vielä syttyisi. Heti kotiin päästyään Jaana hakeutui oman paikkakuntansa ampumaseuraan ja sai henkilökohtaisen valmentajan. Siitä se sitten hyvin pian lähti, päätös harjoitella tavoitteellisesti. Ensimmäinen maakunnan mestaruus on jo plakkarissa, ja tulevia kisoja odotetaan innostuneena. Para-ampujan matkassa -sometilit on perustettu, sponsoreita on jo saatu mukaan ja tavoitteena on jonkin ajan kuluttua jäädä kokonaan pois työelämästä ja keskittyä para-ammuntaan.

KOTIIN VIEMISENÄ UUSI ELÄMÄ

Jaanalle jäi omien sanojensa mukaan kuntoutuksesta kotiin viemisiksi uusi elämä ja tulevaisuus – tunne, että voi rakentaa tulevaisuutta ihan uuden jutun ympärille. Kuntoutuksen anti on parhaimmillaan siinä, että rakennetaan uutta elämää ja identiteettiä sen ympärille, mikä on toimivaa ja mahdollista. Kuntoutuksessa ei keskitytä vain sairauteen, vaan ennen kaikkea ihmiseen. Kuntoutuksessa autetaan positiivisessa hengessä rakentamaan mielekästä, itselle sopivaa elämää yksilöllisessä elämäntilanteessa, Jaana kuvailee.

Kuntsarilta hän nostaa esiin erityisesti henkilökunnan ammattitaidon ja ajantasaisuuden sekä hyvän asenteen omaan työhön. Toimivat tilat ja monet harrastusmahdollisuudet saavat kiitosta sekä myös viehättävä ympäristö ja ravintolan joustavuus erityistarpeissa. Tärkeitä kuntoutuksessa ovat kohtaamiset ihmisten välillä – on kyse sitten ammattilaisista tai kanssakuntoutujista. Kaikille on tärkeää tulla kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi yksilöinä ja ihmisinä, ei vain vamman tai sairauden kautta.

Toisella kuntoutusjaksolla Jaanalla olikin jo oma ase mukana. Kuntsarin ilma-aseampumaradalla pääsi mukavasti harjoittelemaan myös kuntoutuksen aikana. ”Oli ihana palata tänne, missä kaikki alkoi!”

 


Tiesitkö?

Voit hakeutua moniammatilliseen yksilökuntoutukseen Kelan kustantamana kun tarvitset yksilöllistä tukea omaan elämääsi jonkin sairauden tai vamman kanssa. Lue lisää täällä

Seuraa Jaanan matkaa para-ampujana näiden linkkien takaa:

Facebook-tili ja Instagram.