Oma väylä -kuntoutus

Oma väylä -kuntoutus on Kelan tarjoamaa yksilöllistä kuntoutusta silloin, kun tarvitset tukea opintoihin, työelämään, sosiaalisten taitojen vahvistamiseen ja arjenhallinnan taitojen kehittämiseen. Voit hakea Oma väylä -kuntoutukseen, jos olet 16-29-vuotias ja sinulla on todettu ADHD, ADD tai Aspergerin oireyhtymä.

 

Oma väylä -kuntoutus – miksi?

Oma väylä -kuntoutus on hyvä tuki juuri sinulle, jolla oman elämän suunta on vielä etsinnässä. Kuntoutuksen tavoitteena on, että saat vahvistusta opiskeluun ja työelämään liittyviin valmiuksiin ja taitoihin. Saat ammattilaisilta ohjausta ja harjoitusta siihen, että suoriudut omasta arjestasi paremmin. Sinua tuetaan myös sosiaalisten taitojen ja verkostojen vahvistumisessa.

Oma väylä – omat tavoitteet

Oma väylä -kuntoutuksen yleisten tavoitteiden lisäksi jokainen nuori asettaa itselleen omia tavoitteita. Sellaisia, jotka ovat sinulle itsellesi merkityksellisiä ja vaikuttavat juuri sinun omaan elämääsi merkittävästi. Kuntoutuksen sisältö ja menetelmät muodostuvat omien yksilöllisten tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Tavoitteet laaditaan yhdessä ammattilaisten kanssa ja kuntoutuksen kuluessa niiden saavuttamista arvioidaan yhdessä.

 

Oma väylä -kuntoutus – miten?

Oma väylä -kuntoutuksen kesto on kerrallaan yksi vuosi, mutta sitä voidaan kaikkiaan myöntää jopa kolmeksi vuodeksi. Kuntoutuksen ajan tukenasi on Kunnonlähteen osaava ja aidosti välittävä moniammatillinen tiimi.
Ennen kuntoutuksen alkua otamme sinuun yhteyttä ja käymme läpi tulevan kuntoutuksen kulkua sekä sinun omia tavoitteitasi ja toiveitasi. Tämän jälkeen kuntoutus koostuu seuraavista elementeistä:

27 yksilöllistä tapaamista (60-90min)

Yksilöllisissä tapaamisissa moniammatillisen työryhmän jäsenten kanssa saat ohjausta ja harjoitusta opiskelu- ja työelämätaitoihisi ja -valmiuksiisi erilaisissa tilanteissa. Opit paljon itsestäsi ja oman oireyhtymän aiheuttamista oireista ja tunnistat niihin liittyvää käyttäytymistä. Saat varmuutta omien asioiden hoitamiseen, sosiaalisiin kontakteihin, päätöksentekoon ja esimerkiksi talouden suunnitteluun.

Yksilölliset tapaamiset voidaan järjestää vaihtelevasti esimerkiksi sinun kotonasi, koulussa tai työpaikalla tai sitten meillä Kunnonlähteellä. Myös etätapaamiset ovat mahdollisia. Tapaamisissa voi tarpeen mukaan olla mukana myös läheisesi tai muita arkeesi liittyviä henkilöitä esimerkiksi koulusta.

10 ryhmätapaamista

Säännöllisissä ryhmätapaamisissa pääset tutustumaan muutamaan muuhun Oma väylä -nuoreen. Ryhmätapaamisissa päästään harjoittelemaan vuorovaikutusta turvallisessa omassa porukassa ja saadaan harjoitusta kuuntelemiseen ja keskusteluun. Harjoitteiden avulla saat vahvistusta itsetuntoon ja sosiaalisiin taitoihin. Ryhmätapaamiset järjestetään Kunnonlähteellä.

1-2 läheisten ryhmätapaamista

Järjestämme myös nuorten läheisille omat ryhmätapaamiset tiimimme jäsenten kanssa. Ryhmätapaamisissa läheiset saavat tietoa neuropsykiatrisista oireista ja niiden merkityksestä nuoren ja hänen läheistensä elämään. Näin he osaavat myös itse tukea nuorta hänen itsenäistymistavoitteissaan sekä esimerkiksi arjen hallinnassa. Myös läheiset pääsevät ryhmissä jakamaan kokemuksia toistensa kanssa.

3 seurantatapaamista

Oma väylä -kuntoutuksen päätyttyä pidämme vielä yhteyttä kolmen seurantatapaamisen merkeissä. Näin varmistamme, että opitut asiat ovat pysyneet elämässäsi mukana, luottamus omiin voimavaroihisi on pysynyt vahvana ja että tiedät, mistä saat apua tarvittaessa jatkossakin.

 

Oma väylä -kuntoutukseen hakeminen

Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu niille, joilla ei ole oikeutta vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin. Jos saat vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja, et voi saada Oma väylä-kuntoutusta.

Oma väylä -kuntoutukseen on jatkuva haku, joten voit jättää hakemuksen milloin vain. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132. Liitä hakemukseesi lääkärin B-lausunto, jossa lääkäri suosittelee sinulle Oma väylä -kuntoutusta. Toimita hakemus liitteineen suoraan Kelaan osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Halutessasi voit katsoa vielä täältä Kelan ohjeistuksen: Näin haet Oma väylä -kuntoutukseen.

 

Kuntoutusta moniin tarpeisiin

Tarjoamme nuorille myös monia Kelan sopeutumisvalmennuskursseja sekä moniammatillisia yksilöllisiä kuntoutusjaksoja. Jos siis Oma väylä -kuntoutus ei sovellu sinulle, niin tutustu esimerkiksi vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilökuntoutukseen. Tutustu muihin nuorten kuntoutuspalveluihimme täällä.


Kysy
lisää

Kysy lisää!

Etsit kuntoutusta sitten itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Kuntoutussihteeri

Kuntoutussihteeri [email protected] 050 394 7524