Kokemuksia näkövammaisten kuntoutuksesta
Rakennusalalla työskennelleen Juha Kauppisen elämän palikat menivät uuteen järjestykseen aikanaan, kun hänellä todettiin synnynnäinen näkövamma vasta aikuisiällä. Vuosien varrella monia selviytymiskeinoja oli muodostunut kompensoimaan heikkoa näköä, ja jotenkin vain pärjäsi erilaisilla vahvuuksilla työelämässäkin. Vielä diagnoosin jälkeenkin Juha jatkoi työtä 15 vuotta tutussa työpaikassa ja -porukassa. Tällä hetkellä näkökentästä on jäljellä enää 3%.
Kunnonlähteelle Juha päätyi Kelan kustantamaan näkövammaisen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, ja puheliasta, itsensä ympärille iloa säteilevää miestä ei voi olla käytävillä huomaamatta. Juttu luistaa yhden sun toisen asiakkaan kanssa huolimatta siitä, ovatko he omaan ryhmään kuuluvia vai ei. Sosiaalisena ihmisenä Juha onkin kuulemma nauttinut kovasti Kunnonlähteen ilmapiiristä – siitä, että ihmisiä on helppo kohdata ja koko henkilökunnankin kanssa on niin välitön tunnelma, että kaikki ottavat avosylin vastaan.
Kuntoutuksesta irti ”Ihan törkeen paljon”
Kysyttäessä, mitä kuntoutus on antanut, ja mitä siitä on saanut irti, vastaus on: ”Ihan valtavasti. Ihan törkeen paljon.” Ensimmäisenä nousevat esiin ihanat ohjaajat ja vertaistuen merkitys. Kuntoutuksen ammattilaiset saavat Juhalta kommentin ”Ootte te kyllä taikureita”, jolla hän viittaa siihen, että he näkevät ihmeellisesti ihmisen voimavarat ja mahdollisuudet, ja auttavat vahvistamaan sekä hyödyntämään niitä.
Hyvin konkreettinen esimerkki Juhan kohdalla on muuttunut kuntoutuksen myötä se, että pitkä mies sai itselleen oikean pituisen valkoisen kepin. Näkövammaistaitojen ohjaajamme Marja Mikola oli heti Juhan tavattuaan huudahtanut ”Sulla on kuules jätkä liian lyhyt keppi!” Asiat pantiin rullaamaan, ja nyt oikean pituisen kepin sekä liikkumisen ohjauksen myötä kulkeminen on helppoa, ergonomista ja huoletonta. Siihen asti Juha oli omien sanojensa mukaan luullut osaavansa kulkea kepin kanssa, ja yksin hän hei olisi tullut ajatelleeksi tai osannut hakea itselleen sopivamman kokoista apuvälinettä.
Kulkemisen lisäksi pistekirjoitusta on alettu harjoitella ja uutta tekemistä on löytynyt punontaharrastuksen myötä – ja kuinka ollakaan, Juha on innokkaasti opettanut uutta taitoaan myös muille jo kotopuolessa. Apuvälineiden ammattilaisten kanssa on löytynyt monia apuja arkeen, sillä Kunnonlähteellä pääsee kokeilemaan erilaisia myös teknologisia apukeinoja, joiden olemassaoloa ei ole ennen tiennytkään. Joka kuntoutusjaksolla on opittu uutta, saatu valtavasti tietoa ja esimerkiksi silmälääkärin luennolta on tullut paljon hyödyllistä tietoa joka jaksolla. Erilaisia liikuntalajeja ja harrastusmahdollisuuksia on löytynyt kokeiltavaksi aina allasjumpasta keilaukseen.
Itsensä voittamista ja uuden löytymistä
Kunnonlähteen ammattilaisten rooli on kulkea mukana, mahdollistaa, kannustaa, auttaa onnistumaan. Juha kuvailee, että monessa kohtaa kuntoutus on ollut itsensä voittamista. Ihanien ammattilaisten ohjauksessa on turvallista kokeilla ja haastaa itseään ja kokea onnistumisen elämyksiä. Muiden kuntoutusasiakkaiden kanssa ollaan vertaisia, kannustetaan toisia ja voitetaan yhdessä, vaikka jokainen suuntaa omia tavoitteitaan kohti. Vertaistuen merkitys on suuri. On ollut hienoa osallistua valmiiseen ohjelmaan, nauttia olosta ja tehdä myös vapaa-ajalla monia mukavia asioita lättyjen paistosta karaokeiltoihin.
Juhassa on silmiinpistävää kyky tulla ihmisten kanssa juttuun, ja hän selvästi nauttii ihmisten auttamisesta sekä hyvän tuulen levittämisestä ympärilleen. Kuntoutuksesta lähteneen vinkin myötä löytyi omaan arkeen myös uutta sisältöä, jossa tätä vahvuutta pääsee hyödyntämään. Nyt Juha nimittäin toimii Tampereen Seudun Näkövammaiset ry:n Sastamalan tukihenkilönä ja tsempparina. Eikä siinä edes välttämättä mitään näkövammaakaan tarvita, että Juha auttaa ja tsemppaa. Kuka vain nyt apua sattuu tarvitsemaan, niin hän on mielellään apuna.
Rakennetaan uudelleen
Oli kyse sitten näkövammasta tai mistä muusta tahansa, sairastuminen tai vammautuminen laittaa elämän palikat uuteen järjestykseen tai joskus jopa täysin sekaisin. Juha toivookin, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä jo hyvin varhaisessa vaiheessa moniammatillisen kuntoutuksen tuen äärelle. Silloin ei tarvitse ihmetellä yksin asioita, vaan saa monilta ammattilaisilta ihan oikeaa tietoa sekä sairaudesta ja voinnista, mutta myös monista keinoista, joilla arjen saa tehtyä sujuvaksi ja mahdollisimman mielekkääksi, edelleen ihan oman näköiseksi elämäksi.
Pikkuhiljaa palikat hahmottuvat uudelleen ja niitä löytyy uusiakin. Saa myös pysähtyä miettimään, mitkä ovat itselle tärkeitä asioita elämässä ja mitkä niitä toissijaisia.
Tiesitkö?
Sinäkin olet tervetullut maksuttomaan Kelan kustantamaan moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, jota tarjoamme niin näkövammaisille kuin esimerkiksi neurologisiin tai tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Lue lisää yksilökuntoutuksesta täällä.