EM-tason vääntöä

Lihaksikas pyörätuolissa oleva mies harjoittaa käsilihaksia fysioterapeutin ohjauksessa.

Eräänä alkukesän valokuvauspäivänä kameran linssi löysi Kuntsarin kuntosalilta kaverin, joka nähtävästi on muutaman kerran aiemminkin vieraillut saleilla ja punttien äärellä. Kyseessähän oli Kauniston Mikko, ja saimme kuulla, että hänen lajinsa on maailman nopein kamppailulaji eli kädenvääntö.

Kädenvääntöharrastuksen pariin Mikko oli vuonna 2011 löytänyt ihan omassa pitäjässä, Vähässäkyrössä, jossa on aktiivinen seura ja harrastajaporukka. Myöhemmin harrastukseen tuli muutaman vuoden tauko vakavan työtapaturman seurauksena, mutta nyt laji on löytynyt uudelleen ja tähtäimessä on kilpailla, kunhan vain kilpakumppaneita löytyy.

Tämän vuoden kädenväännön EM-kilpailut järjestettiin Suomessa toukokuussa, ja saalistakin saatiin – Mikko toi parasarjasta kotiin kultaa vasemmalla ja hopeaa oikealla kädellä. Paravääntäjiä mahtuisi lajin pariin enemmänkin, mutta hienoa oli, että nyt jo päästiin vääntämään EM-tason kisoissa.

Kädenvääntöä varten treenataan käsivoimien lisäksi monipuolisesti vartalon lihaksistoa. Voiman lisäksi lajissa tarvitaan myös päätä, sillä taktiikan merkitystä ei voi kädenväännössäkään vähätellä. Kuntoutuksen aikana Mikko on jonkin verran treenaillut lihaskuntoa, mutta toisaalta kuntoutuksessa on keskitytty toisenlaisiin asioihin. Hän nostaa esiin, että mukavaa on muun muassa kokemusten vaihtaminen muiden kanssa ja yleisesti toimitteleminen kaikenlaisista asioista erilaisten ihmisten kanssa. Fysioterapeuteilta on kyllä tullut ihan kädenvääntöönkin liittyen hyödyllistä tietoa muun muassa vartalon tuesta.

Jos joku kiinnostuu kädenväännöstä lajina, kannattaa tutkailla Suomen kädenvääntöliiton nettisivuja ja etsiä lähin seura. Myös parakädenväännön harrastajia otetaan lajin pariin mielellään lisää, joten kannattaa lähteä avoimin mielin kokeilemaan, ja katsoa, löytyisikö tästä sinulle sopiva laji!

 


Tiesitkö?

Meille voit päästä kuntoutukseen myös vakuutusyhtiön kustantamana. Jos kuntoutustarpeesi taustalla on esimerkiksi tapaturma tai onnettomuus, tiedustele kuntoutusmahdollisuutta omasta vakuutusyhtiöstäsi.